Løsning af Dieselpest: Sådan beskytter du din bådmotor

Løsning på Dieselpest: Sådan beskytter du din bådmotor

Hvis din bådmotor pludselig bryder sammen eller ikke kan starte efter en lang periode uden brug, kan det skyldes dieselpest – en tilstand forårsaget af mikroorganismer i brændstoftanken. Læs med her for at lære, hvordan du nemt kan håndtere dieselpest og beskytte din motor.

Dieselpest kan opstå selv ved en lille mængde vand i tanken, som kan stamme fra kondens, forurenet diesel eller uforsigtig tankning. Når vandet akkumuleres i tanken, skaber det det ideelle miljø for mikroorganismerne at trives. Disse organismer formerer sig i grænselaget mellem vand og diesel, især under varme klimatiske forhold eller i sommermånederne. Jo længere tid der går, desto større er risikoen for udbredelse af dieselpest.

Det er vigtigt at forstå, at problemet ikke kun skyldes selve bakterierne, men også deres metaboliske produkter. Disse produkter fremstår som flydende mørkt slam, der kan tilstoppe brændselsfiltre, brændstofrør og injektionsdyser samt fremme korrosion i tanken og motorkomponenter som injektionsdyser. Dette kan føre til alvorlige skader på motoren.

Hvis tanken allerede er fyldt med slam, vil motoren begynde at miste omdrejninger under sejlads, og til sidst vil den gå i stå. Slammet hvirvles op i brændstofsystemet, når båden er i bevægelse, og forårsager skade.

Forebyggelse af dieselpest er muligt ved at bruge specielle brændstoftyper med lavere biodieselindhold eller endda en ny type dieselolie, der lover at forhindre mikroorganismernes dannelse. En etableret metode i vandsportens verden er tilsætning af additiver til konventionel diesel, der hæmmer væksten af mikroorganismer eller fjerner dem helt.

Ved at bruge de rette brændstofadditiver i den rigtige koncentration kan du styre mikroorganismerne og forhindre biokorrosion. Det er vigtigt at vide, at når dieselpest først er opstået, kræver det en grundig rensning af tanken, da de ikke let kan opløses.

Hjælp til båden - Se mere her

Sørg for at udføre regelmæssig kontrol af tankens indhold og anvendelse af specielle dieselolier eller brændstofadditiver for at opnå permanent beskyttelse. Vinterperioden er en særlig god tid til at udskifte brændstoffiltre og filterindsatser for at forberede din bådmotor til den kommende sæson.

Vær dog opmærksom på, at salg af dieseladditiver, der indeholder formaldehyd-separat MBO, til private forbrugere ikke længere er tilladt efter 01.12.2018 på grund af den kræftfremkaldende klassifikation af denne komponent.

Husk, at du altid kan få oplysninger om tilgængelige metoder fra en pålidelig motorekspert, og at der også findes testrapporter og information om produkter på markedet og i medierne. Med den rette indsats kan du beskytte din bådmotor mod dieselpest og undgå uønskede problemer i fremtiden.